Chrípková sezóna je, bohužiaľ, tu, no a čo je najlepšie do bruška, keď sa nevládzete ani pohnúť? Voňavá, tak správne mastná kuracia polievočka.
Každý ju robí inak, každý má svoj rodinný overený recept. No a keď som ju varila prvýkrát ja (vtedy som bola riadne vydesená najmä z tej peny, ktorou ma mamina strašila), vedela som, že ju chcem trošičku inú, ako robí maminka. A aj sa podarila. Môj muž vraví, že tá moja je najlepšia ☺
Každý ju robí inak, každý má svoj rodinný overený recept. No a keď som ju varila prvýkrát ja (vtedy som bola riadne vydesená najmä z tej peny, ktorou ma mamina strašila), vedela som, že ju chcem trošičku inú, ako robí maminka. A aj sa podarila. Môj muž vraví, že tá moja je najlepšia ☺
SUROVINY na 5-litrový hrniec
4 kuracie krídla alebo 2 kuracie chrbty, ja mám najradšej z 1 celého stehna
8 guličiek nového korenia
8 guličiek čierneho korenia
3 bobkové listy
1 veľká cibuľa
3 klinčeky
2 - 3 strúčiky cesnaku
soľ
1/2 sušenej štipľavej papriky
asi 1 kg mrkvy
1/4 zeleru
1 petržlen
vňaťky (zelerová, petržlenová alebo cibuľová)
POSTUP
1. Najprv si umyjeme mäsko a potom ho vložíme do hrnca. Zalejeme vodou aspoň do polovice hrnca a dáme hriať na najsilnejší plameň. Striehneme a keď začne voda jemne vrieť, túto teplotu len udržiavame, určite voda nesmie hádzať kochly, ako vraví môj starký. Asi po 30 minútach sa začne z mäsa uvoľňovať pena. Ja ju zbieram tak, že do misky pridám vodu a lyžicou penu zbieram a oplachujem v miske. Trvá to vždy približne 10 minút, kým sa väčšina peny vyvarí. Ak by polievka príliš vrela, ostane trochu zakalená, ale nič jej to na chuti neuberie.
2. Keď je pena fuč, pridám 1 PL soli (ak dávate himalájsku, dajte pozor, lebo tá je menej slaná), guličky korenia, bobkový list a cesnak (nie prelisovaný). Očistím cibuľu a napichnem do nej 3 klinčeky a pridám do hrnca. No a nakoniec príde čili (nepretrite si oči, viem, o čom hovorím). Ak nemáte sušenú, môžete pridať aj čerstvú červenú, alebo ju kvôli detičkám vynechať. Nedávajte jej veľa, chceme, aby polievka len mierne hriala, nie vypálila hrdlo.
No a takto nechám polievku na miernom ohni aspoň hodinu.
3. Medzitým očistíme mrkvu a ostatnú zeleninu. Ja ju pridávam vkuse, tak sa varí dlhšie a lepšie sa jej chuť dostane do vývaru. Pred tým, než ju pridám, vývar ochutnám a ak treba, dosolím, aby aj zeleninka mala chuť. S ňou tam šupneme aj vňate, aby sa poriadne vyvarili.
No a teraz čakáme, kým je zelenina mäkká.
4. Keď je všetko uvarené, nachystajte si kovové sitko. Kliešťami povyberáme mäsko (pozor, bude sa oddeľovať od kosti a padať naspäť do hrnca) a dáme ho na tanier. Na druhý tanier (alebo misu) povyberáme zeleninu. Necháme trošku vychladnúť, aby sa to dalo chytať, a zatiaľ vývar precedíme. Robím no najmä kvôli rozvareným kúskom zeleniny a možným malým kostičkám. Ak nemáte druhý veľký hrniec, prelejte polievku do menšieho a vypláchnite pôvodný a vráťte vývar doňho.
5. Keď je vývar precedený, dáme do menšieho hrnca zovrieť vodu na niťovky alebo ľubovoľnú cestovinu, ktorá vám chutí. Aby rezance nezostali pri varení polepené, najprv ich nasypeme na plech, do ktorého ich budeme potom aj vyberať, a rukou oddelíme, čo je treba. Keď voda vrie, pridáme soľ a asi lyžičku oleja a potom cestoviny. Tu dávajte pozor, aby sa nerozvarili, zvyčajne im treba len 2 - 3 minúty.
Keď sú hotové, vodu zlejeme cez sitko (vždy si k tomu pustím studenú naplno) a poriadne ich premyjeme. Viem, že cestoviny by sa originál premývať nemali, ale s mužom sme zistili, že keď sa takto rýchlo ochladia, prestanú sa variť a nepolepia sa nám. Mi scuzi... Keď voda odtečie, šupnem ich na ten plech a prehrabem vidličkou. Olej už nepridávam, v polievke je masti z mäska až-až. Ako chladnú, sem-tam ich ešte poprehadzujem, aby neboli polepené.
6. Zeleninu nakrájame na menšie (nie drobné) kúsky a mäsko pooberáme. Čím viac mäsa, tým lepšie ☺ A šup s tým do vývaru.
Cestoviny skladujem osobitne, aby polievka dlhšie vydržala čerstvá.
Cestoviny skladujem osobitne, aby polievka dlhšie vydržala čerstvá.
* Moja kolegyňa Zuzka mi poradila, že polievka je ešte lepšia, keď do nej po uvarení pretlačíte asi 2 strúčiky cesnaku. Vyskúšate?
A ako varíte vývar vy?
Kto má rád, môže si ešte pridať čili :) |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára