15. 12. 2017

Nepečená jogurtovo-smotanová dobrota

Nenáročná, nepresladená a osviežujúca. Naša obľúbená dobrota

Toto je naša záchrana, keď by sme si dali niečo sladké, no na pečenie sa necítim. Je to skvelá maškrta, ale aj desiata (namiesto jogurtu), keďže obsahuje minimum cukru a pomerne vysoké množstvo bielkovín. Navyše je neskutočne variabilná, a tak sa dá pripraviť takmer vždy bez špeciálneho nákupu. A táto konkrétne bola darček, keď sme išli na návštevu. A veru že sme si pochutili :)

SUROVINY na klasickú veľkú tortovú formu
spolu 1 kg mliečnych hustých dobrôt (ja som zmiešala 2 veľké smotanové jogurty a 1 vyšľahanú šľahačkovú smotanu, ale môžete použiť ricottu - ú by som vymixovala, jemný tvaroh, mascarpone, kyslú smotanu a dokonca aj ochutený jogurt)
1,5 balenia detských piškót
silnejšia káva na pokvapkanie piškót (nemusí byť)
2 - 3 banány (alebo ľubovoľné ovocie aj z konzervy - ananás, broskyne, mandarínky, jahody...)
1 balík želatíny
orechy (ľubovoľné) alebo čokoládu na ozdobenie
1 vanilkový cukor (ak máte radi sladšie, pridajte toľko práškového cukru, koľko uznáte za vhodné)

POSTUP

1. Uvarila som si kávu - stačí vám 1 - 1,5 dl, ale mala by byť silnejšia a nechala som ju trochu vychladnúť.

2. Formu som vyložila papierom na pečenie a na spodok som dala vrstvu piškót tak, aby boli medzery medzi nimi čo najmenšie (pokojne dajte aj 2 vrstvy, ako máte radi).

3. Vyšľahala som šľahačku a primiešala som do nej jogurty. Pridala som vanilkový cukor a zľahka som ho vmiešala dnu. Rozrobila som si želatínu podľa návodu (ak dávam kompót, vodu nahradím šťavou, prípadne šťavou pokvapkám piškóty namiesto kávy) a vmiešam ju do plnky.

4. Piškóty som pokvapkala kávou (nechajte si aj na druhú vrstvu) a natrela som ich (opatrne - hýbu sa) smotanovou vrstvou.

5. Nakrájala som banány na kolieska (hrúbka je na vás) a poukladala som ich na plnku.

6. Navrstvila som zasa piškóty a tie som pokvapkala trochou kávy.

7. Ja dávam na piškóty zasa banány a na vrch zvyšok plnky.

8. Na vrch torty som nahrubo nasekala orechy a tortu som dala stuhnúť, treba jej aspoň 3 - 4 hodiny v chladničke. Pred tým, než otvorím formu, vždy príborovým nožom ako keby obrežem kraje, aby mi torta nepukla. No a potom už len papáme :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára