28. 9. 2017

Pečená kuracia ,,kýta"

Viete, čo je to kýta? Lebo keď mi raz na intráku moja kamarátka Stanka povedala, že mala na obed kuraciu kýtu, len som na ňu vypleštila oči s tým, že čo to, preboha, jedla. A ono vám to bolo stehienko, kuracie, chrumkavé, šťavnaté, no mňam. 
Pečené kura, alebo stehná, sú podľa mňa slovenskou klasikou. Ruku hore, u koho je to tradičný nedeľný obed? 
Po pár rokoch mi táto fajnota začala liezť hore krkom, a tak som akúkoľvek časť kuraťa, ktorá bola len upečená, odmietala. Ale tá nostalgia pri spomienke na kôrčičku, ktorá krásne chrumká, mi nedala pokoja, a tak, pre veľký úspech, prišla kura hrabavá aj k nám na stôl. A ako sa to pečie u nás doma?

SUROVINY (na 4 porcie)
4 kuracie stehná alebo 1 kuriatko
olej
soľ
1 PL gyrosu alebo iného grilovacieho korenia a ja pridávam pre vôňu aj 1/2 lyžičky kari

Na plnku
3 - 4 rožky alebo žemličky
1 vajce
cca 0,5 dl mlieka
soľ
korenie
vegeta (ja dávam bez glutamanu)
čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať (nemusí byť)

POSTUP:
1. Rúru zapneme na 180°C, ja mám elektrickú, a nachystáme si vhodný pekáč aj s vekom, prípadne jenskú misu.

2. Do malej misky (stačí kompótová) nasypem 1 PL (plnú) gyrosu alebo ľubovoľného grilovacieho korenia, trošku soli a asi 1 PL oleja. Ak máte grilovaciu zmes bez soli, tak jej pridajte na celé kura asi 1 čajovú lyžičku. To bude marináda, ktorou kuriatko potrieme. Nebojte sa experimentovať a pridať trošku cesnaku či iné bylinky. Len pozor, aby to nebolo potom príliš aromatické. Červenú papriku nedávam, aby pri tej vysokej teplote nezhorkla.

3. Teraz si nachystáme plnku, ktorá je raz-dva. Do misky rozbijeme vajíčko, to osolíme, okoreníme a ja pridávam aj trochu vegety (malo by to byť slanšie ako praženica, aby boli rožky ochutené). Kuchynskými nožnicami nastrihajte (alebo natrhajte) bylinky. Ja stonky odstraňujem, aby nepichali v krku. Ochutené vajíčko zmiešame s cca 0,5 dl mlieka a natrháme pečivo. Ja som rožky vždy krájala, však tak to robila aj mamina, aj starká. No minule som bola u našich a mama si veselo driape rožky do misky. Vraj načo krájať, zbytočne sa špiní riad ☺
Rožky by nemali byť ani mazľavé, ale ani suché. Určite z nich však nemá nič kvapkať.

4. Mäso umyjeme. Niekto vraví, že netreba, no ja to, aspoň pre lepší pocit, robím. Predtým však všetko z drezu vyberiem, aj plastovú podložku, aby sa mi tam nenachytali baktérie (a potom ho, samozrejme, umyjem). 

5. Kura (alebo stehná) dáme do pekáča a zoberieme si plnku. Ak robíme kuriatko, tak ja plnku napchám vždy pod kožu na prsiach a do kapsičiek na stehnách (tam stačí strčiť prsty pod kožu a ona sa začne od mäsa oddeľovať). No a čo so zvyškom? Dnu do kuriatka alebo na plech vedľa stehien. Ale nebojte sa to tam doslova narvať. Plnka s chrumkavou kôrkou je najlepšia.
Ak sa vám zdá, že by plnka mohla niekam počas pečenia ujsť, zaistite kožu o mäsko ihlami na pečenie alebo špáradlami. Takisto zaisťujem aj plnku vo vnútri kuriatka.

6. Keď sme mäso vypchali, prichádza  na rad miska s marinádou. Teraz sa zašpiníme ešte viac, lebo inak ako rukou to nejde. Mäsko rovnomerne opáckajte marinádou tak, aby boli koreniny všade - zhoda aj zdola. Keď pečiem celé kura, tak do vnútra marinádu nedávam, dokonca ani nesolím, lebo soli je už všade až-až.

7. Ta-dá, kura v pekáči pekne zakryjeme a šup s ním do horúcej rúry. Aby bolo mäsko mäkké a šťavnaté, pečiem stehná zakryté 30 minút z jednej a 30 minút z druhej strany. Potom ich obrátim plnkou nahor a odokryté pečiem 15 minút a na posledných cca 10 minút zapnem gril. Pri kuriatku robím to isté (pozor pri jeho obracaní), len je to 40 a 40 minút a odokryté 20 a 20. Sledujte však, ako mäsko vyzerá, lebo každá rúra pečie trošku inak. A viete, kedy bude mäsko ešte lepšie? Keď ho sem-tam tou fajnovou šťavičkou popolievate aj počas pečenia.

Dobrú chuť :)


PS Nesmejte sa, že je postup taký precízny. Keď som si raz asi ôsmy raz umývala ruky, niečo takéto by som bola veľmi ocenila 😄

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára