Človek má pocit, že si dáva na večeru niečo luxusné a zároveň zdravé :) |
Cvikla je moja srdcovka, skutočne ju milujem a tento šalát je super v tom, že je pomerne lacný a skvelý aj v zime. Cvikla mu dodá zemitú a vďaka koreniu aj pikantnú chuť, ktorú zjemní syr, no a lístky poľníčka pekne chrumkajú pod zubami. Ak si k tomu dáte fajné pečivo alebo opečenú bagetu, delikatesa je na svete...
SUROVINY na približne 6 porcií
2 väčšie cvikly
150 g syru typu feta
1 balenie poľníčka alebo mladého špenátu
olivový olej
balsamico
provensálske korenie
soľ
mleté čierne korenie
korenie na grilovanú zeleninu
POSTUP
1. Cviklu som ošúpala a v robote nastrúhala na tenšie plátky. Ak chcete extra jemné plátky, môžete ju nakrájať aj nožom, no trvá to dlho. Ale o to je šalát jemnejší :)
2. Na panvici som na olivovom oleji opiekla asi 1 lyžičku korenia na grilovanú zeleninu. Môžete ho vynechať a cviklu osoliť a okoreniť, prípadne pridať niečo štipľavé. Akosi si to ten šalát pýta. Na korenie som pridala cviklu, premiešala a zaliala som ju asi 1,5 dl vody. Panvicu vždy prikrývam pokrievkou, lebo cvikla sa rýchlejšie udusí a neprská na celú kuchynskú linku. Dávajte pozor, lebo keď sa vám odparí voda, cvikla veľmi rýchlo prihorí. Uduste ju tak, aby vám chutila - či už chrumkavá, alebo mäkučká.
3. No a keď je cvikla hotová, môžete servírovať - aj keď je ešte teplá, aj za studena. Ja na spodok misy dávam šalátové listy, potom cviklu, nadrobím syr a dochutím. Dobrú chuť :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára