10. 12. 2017

Pečené morčacie stehno

Do pekáča som pridala asi 2 dl vody, tuku pustilo mäsko minimálne
Chcela som vyskúšať nejaký recept z morčacieho mäsa. A u mäsiara mali len krídla a celé stehno. A to stehno - ako z mastodonta! 1,20 kg? Čo si s tým počať? V mäsiarstve mi tento kusisko mäsa rozťali na polovicu a ja som šla so svojím úlovkom domov. Tam som zistila, že ani vykostiť by to nebol zlý nápad, ale, úprimne, nechcelo sa mi, a tak som sa rozhodla, že to šupnem do rúry a uvidím, aký zázrak z toho bude. A čuduj sa svete, veľmi nám to chutilo. 
*Ak kúpite takéto veľké stehno, rátajte s tým, že z toho vyjde 6 - 8 porcií. Ak toľko stravníkov nemáte, hoďte časť surového mäsa do mrazničky, alebo zamrazte aj mäso upečené a potom s ním môžete pokračovať, keď zasa príde hlad :)

SUROVINY
morčacie stehno s kosťou (moje malo asi 1,2 kg)
1 cibuľa
2 - 3 strúčiky cesnaku
2 staršie rožky alebo ľubovoľné pečivo
1 vajíčko
trochu oleja
trochu mlieka
mletá rasca
soľ 
korenie
grilovacie korenie alebo iné, ktoré máte radi (rasca a pod.)
*Ja na približne 1 kg mäsa dávam 1 lyžičku soli, takže ak máte grilovaciu zmes so soľou, myslite na to, aby ste mäso nepresolili.

POSTUP

1. Zapla som rúru na 180°C a pripravila som si pekáč.

2. Mäso som umyla, odstránila som blanité časti (moja morka ich mala celkom dosť) a urobila som si nožíkom priestor pod kožou, aby som mala kde napchať plnku. Hneď som si pripravila ihly na pečenie (môžete použiť aj špáradlá), aby mi potom plnka neutekala kade-tade.

3. Nachystala som si plnku tak, ako pri kačke a v ďalšej miske (kompótovej) som zmiešala soľ s koreninami a asi 1/2 lyžice olivového oleja. 

4. Kam sa dalo, som napchala plnku (aj keď tej kože bolo menej ako na kurati alebo kačke) a zaistila som kožu ihlami. Mäso som poriadne zo všetkých strán ponatierala zmesou korenín a položila som ho do pekáča.

5. Cibuľu a cesnak som nasekala nadrobno a vysypala som k mäsu. Zaliala som to asi 1,5 - 2 dl vody a dala som prikryté piecť. Mäso som neotáčala a po 2 hodinách som ho odokryla a nechala asi 5 minút pod grilom. Po 1,5 hodine som ho častejšie sledovala, aby nebolo príliš pripečené. Tým, že sa tak dlho pečie na relatívne nízkej teplote, bolo krásne mäkké a pekne sa oddeľovalo od kosti.

My sme ho mali s ryžou (prvýkrát som piekla v rúre, no ešte to musím vyšperkovať) a domácou čalamádou. Mňam :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára