22. 11. 2017

Kyslá fazuľová polievka

Nebola veľmi hustá, ale parádna. A s čerstvým chlebíkom...

Doma sme zatúžili po niečom jesennom. A tak padla voľba na fazuľovú polievku, lebo tá nielen krásne zahreje, ale aj zasýti.

SUROVINY

1 šálka fazule - tú som premyla a dala na noc namočiť do vody s bobkovým listom (2 ks) a asi 4 guličkami čierneho korenia
5 stredných zemiakov
kúsok klobásky alebo údeného (môžete pokojne aj vynechať)
2 strúčiky cesnaku
5 guličiek čierneho a nového korenia
2 bobkové listy
1,5 lyžičky soli
2 kopcové lyžice špaldovej múky
mlieko (asi 2 dl)
ocot

POSTUP
1. Na noc som namočila fazuľu aj s bobkovým listom a korením.

2. Na druhý deň som ju dala do hrnca aj s vodou, v ktorej sa namáčala, a varila som asi 30 minút aj s bobkovým listom a korením a klobáskou. Za ten čas by mala byť fazuľa polomäkká.

3. Očistila som zemiaky a nakrájané na kocky som ich pridala do polievky. Zaliala som vodou. Rátajte s tým, že ešte budete pridávať mlieko, tak jej nedajte priveľa.

4. Pridala som cesnak nakrájaný na plátky a soľ.

5. Keď boli zemiaky mäkké, odobrala som asi varechu polievky (bez fazule) a do nej som primiešala 2 dl mlieka (približne) a špaldovú múku. Tú som v miske poriadne rozmiešala, aby som nemala hrčky, a vliala do polievky. Nechala som prejsť varom a dochutila som octom (nikdy ho nedávajte na začiatku - fazuľa by nezmäkla), prípadne soľou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára