Ujalo by sa u vás toto namiesto vianočného menu? |
Dostala som predvarený karfiol (prvýkrát som videla naživo ten zelený) a tak som meditovala, čo s ním, lebo vyprážať ani zapekať sa mi ho nielen že nechcelo, ale nemali sme na to ani chuť. A tak som spravila odľahčené ,,vianočné" menu, keďže nám to pripomenulo zemiakový šalát.
SUROVINY
lososové filety alebo filé
zmes provensálskeho korenia (ja kupujem Kotányi)
1 veľkú hlavu karfiolu
asi 5 cm dlhý kúsok póru (ja som mala tú zelenú časť)
1 konzerva kukurice
1 malá kyslá smotana (alebo hustý biely jogurt)
2 - 3 lyžice tatárskej omáčky (pokojne vynechajte)
2 kyslé uhorky
soľ
korenie
citrónová šťava podľa chuti
POSTUP
1. Najprv som robila šalát, aby sa chute premiešali. Karfiol (ak ho budete variť, tak do polomäkka v osolenej vode - určite nie tak, aby bol po nakrájaní na kašu) som nakrájala na menšie kúsky.
2. Pridala som k nemu na kocky nasekaný pór (cibuľa by bola podľa mňa príliš ostrá a výrazná) a uhorky. K tomu som pridala odkvapkanú kukuricu.
*Nabudúce pridám aj sterilizovaný hrášok s mrkvou.
3. Dochutila som to smotanou, tatárskou, soľou, korením a citrónovou šťavou a dala do chladničky.
4. Lososa som opláchla a prebytočnú vodu som poutierala papierovou utierkou. Položila som ho na tanier a na každý kúsok som dala provensálske korenie a pokvapkala som ho citrónovou šťavou - neotáčala som.
5. Na panvici som zohriala olivový olej a okorenenou stranou nadol som poukladala lososa. Kým sa griloval, rovnako som ochutila aj vrchnú stranu. Podľa hrúbky kúskov robím lososa z každej strany cca 5 minút - neznášam, keď je príliš vodavý, no nesmie byť ani príliš suchý.
My sme mali rybku ešte aj s parenou brokolicou (aby sme ju dojedli). Mám také podozrenie, že takáto verzia šalátu bude u nás tomu zemiakovému šliapať na päty...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára