18. 11. 2017

Predvianočný perník z ničoho

Inak som ho odfotiť nestihla, len tak sa po ňom zaprášilo. Ešte šťatie, že som stihla ten kúsok skryť do mrazničky :)














Poznáte to - máte chuť na niečo fajné, ako-tak zdravé a hlavne nenáročné. A z toho, čo máte doma. Keďže my ktoviečo na pečenie doma nemávame (sladké u nás veľmi nejde), musela som si poradiť s tým, čo som mala. A tak vznikol vlastne koláč z ničoho.
 A výsledok? Vynikajúci šťavnatý perník, ktorý môžete papať aj na raňajky. Zasýti a nie je vôbec príliš sladký. A máte ho co by dup. Skúsite?

SUROVINY
200 g hladkej múky
200 g špaldovej hladkej múky
100 g kryštálového/hnedého cukru - ko má rád sladšie, dajte pokojne aj 150
1/2 lyžičky škorice
1 lyžička perníkového korenia
1 prášok (bezfosfátový) do pečenia
1 lyžička sódy
štipka soli
2 PL kakaa
0,5 l mlieka
1 dl oleja
2 lyžice slivkového lekváru (ja som mala domáci a úplne bez cukru - od starkej ☺)
2 vajcia
1 hrsť nahrubo nasekaných orechov
2,5 hrste vopred namočených hrozienok
zvyšok malej fľašky lekváru na potretie
*TIP: Ak nemáte slivkový lekvár, isto sa hodí aj ríbezľový. Koláčik bude sladší.

POSTUP

1. Rúru som zapla na 160°C a veľký hlboký plech som vystlala papierom na pečenie.

2. Vo miske som zmiešala všetky sypké prísady.

3. V ďalšej miske (veľkej) som metličkou (netreba šľahať) zmiešala mlieko, olej, lekvár a vajcia.

4. Do tekutých surovín som metličkou vmiešala sypké prísady a nakoniec som pridala orechy a vopred namočené a zliate hrozienka.

5. Vyliala som na plech a dala piecť. Koláčik som kontrolovala cca po 20 minútach - vždy špáradlom. Keď som ho vytiahla suché, perník bol hotový. A krásne voňal  :)

6. Ešte na teplý som opatrne natrela lekvár. Kto chce, môže posypať aj kokosom alebo orechmi. No a na časť som lekvár nedala, šupla som nakrájaný do mrazničky a na raňajky som mala vždy čerstvý.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára