19. 11. 2017

Maminkina zeleninková

Kedysi som nechápala, ako moja teta môže jesť tieto ,,fúzy". Teraz ich milujem...

Poznáte pojem comfort food? Preložiť by sa to dalo ako upokojujúce jedlo. Také, pri ktorom si poviete hmmm, usmejete sa a máte chuť pohladiť si bruško. Jedlo, pri ktorom si spomeniete na niečo pekné, špecifický moment, vôňu a, samozrejme, chuť. Tak ktoré je to vaše?
Ja ich mám niekoľko, no medzi tie naj patrí určite maminkina zeleninková polievočka. Každá mama ju robí inak (a potom jej dcéra a jej dcéra). No keď som mala asi 20 rokov a nevedela som túto dobrotu urobiť, poprosila som maminu, nech ma to naučí. Vypleštila na mňa oči, že čo ma na tom treba učiť, že to nič nie je. Veru tak, je ľahká, rýchla, chutná a neskutočne variabilná. Ideme na to?

SUROVINY (na cca 3 litrový hrniec)
*Tu vložím poznámku, pretože pre mňa osobne je takmer nemožné navariť málo polievky. Vždy sa to končí tak, že keby tam bolo o 1 deci polievky viac, tak mi pretečie. Preto mám mierku takýto hrniec a v ňom môže byť zeleniny maximálne do polovice. A tú potom zalievam. Vtedy viem, že jej bude akurát :)

2-3 mrkvy
1 menší kaleráb/kúsok zeleru alebo petržlenu, prípadne brokolica/karfiol alebo mrazená zmes
soľ
1 PL majoránky
1 PL mletej rasce
čerstvé alebo mrazené vňate

Na halušky
*TIP: Ak nechcete robiť halušky, môžete pred zeleninou orestovať cca 4 PL ovsených vločiek a postupovať ďalej podľa receptu. Vločky polievku krásne zahustia. Ak nechcete ani vločky, ani halušky, tak po uvarení zeleniny pridajte do vriacej polievky 1 vajčíko a nechajte minútku prevrieť. Bude tak úplne bez lepku.

1 vajce
trošku  mlieka
vegeta bez glutamanu
cca 1 PL oleja
cca 4 PL detskej krupice (pozor na kukuričnú, z nej sa mi vždy rozvarili)
granulovaný cesnak, čerstvá bazalka alebo sušená cibuľa (nemusí byť)

POSTUP
1. Zeleninu narajbeme na hrubom strúhadle, brokolicu a karfiol rozoberieme na malé kúsky (ale vložíme ich až neskôr). Ak mám brokolicu, vždy hlúbik narajbem alebo nakrájam tiež, je ho škoda nedať tam. Skúste to aj s karfiolom. 
* Ak chcete hlúbik krásne zužitkovať, môžete sa inšpirovať aj touto polievočkou. Ja to najnovšie robím tak, že ak mi ostane hlúb z brokolice/karfilou, očistím a nakrájam ho a dám do mrazničky. No a potom skombinujem s tým, čo je doma.

2. Dáme si zohriať cca 1,5 l vody. My sme najnovšie kanvicu odložili a varíme už len v čajníku.

3. Na oleji orestujeme mrkvu s ostatnou narajbanou zeleninou a zalejeme 1,5 l vriacej vody (prípadne viac, podľa množstva zeleniny), pridáme soľ a koreniny a môžeme variť. S majoránkou a rascou opatrne, radšej pridávajte postupne, aby ste to neprehnali. My ich máme radi, tak dávam pomerne dosť.
*Môžete prelisovať aj strúčik-dva cesnaku. Ak pridávate brokolicu alebo karfiol, vhoďte ich po cca 15 minútach varenia (nakrájané hlúbiky ale dajte už na začiatku). Ak máte čerstvú alebo mrazenú vňať, pokojne ju vhoďte dnu tiež.

4. Keď už bude zelenina takmer hotová, začneme si chystať halušky. V miske rozšľaháme 1 vajce s trochou mlieka (cca 2 lyžičky) a pridáme asi 1/2 lyžičky vegety. K tomu primiešame olej a krupicu. Ak chcete halušky ozvláštniť, pridajte granulovaný cesnak, sušenú cibuľku alebo nasekanú čerstvú bazalku. Vzniknúť by vám malo pomerne husté cesto na halušky. Keď je zelenina hotová, zvýšte plameň, aby polievka skoro vrela, a vhoďte kúsok cesta. Ak sa rozvarí, halušky treba zahustiť. Ak pekne vypláva na povrch, môžete cez haluškár cesto nahádzať dnu. Nechajte povrieť ešte asi 5 minút a polievka je hotová.

Dúfam, že polievočka vám bude chutiť. U nás ide o rodinnú klasiku. A najlepšia je na jar, keď je všetko čerstvé a svieže...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára