28. 11. 2017

Pečená zelenina k telke

Fantastické chrumkanie na večer

Milujem cviklu, neskutočne. Ale kým sa mi vždy upiekla v rúre, no, minimálne hodina. A tak som minule meditovala, čo s touto vitamínovou bombou urobím. Aj mrkva už potrebovala zužitkovať, a tak som si povedala, že ju upečiem. A dobre som urobila!

SUROVINY (množstvá dajte podľa seba alebo podľa zásob)
olivový olej
cvikla
mrkva
zemiaky
soľ
* Pokojne skúste zeler, hokkaidó - na čo máte chuť. Skúste aj celú hlavičku cesnaku - lahôdka. Ako na ňu som písala tu)
Dressing (ak sa vám nechce robiť, vynikajúca je aj nezdravá tatárska)
1 malý biely jogurt (ja kupujem takmer výlučne Hollandiu)
1 - 2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie

POSTUP

1. Rúru som zapla na 200°C. Veľký hlboký plech som vystlala papierom na pečenie. Ak radi oškrabávate kôročky, papier vynechajte. Ja by som tiež vynechala, ale stále nemám tie staré dobre plechy - ako od babičky.

2. Zeleninu som ošúpala a nakrájala na malé kocky. Začala som zemiakmi a tie som nakrájané nechala odstáť vo vode, kým som krájala ostatnú zeleninu (tú som dávala do inej misky). Kúsky by mali byť také, aby sa dali napichovať na vidličku, ale aby to zasa dlho netrvalo pri pečení.

3. Zeleninu som scedila (nemala by z nej kvapkať voda - pokojne ju trochu osušte aj papierovou utierkou), vysypala na plech a pokvapkala olivovým olejom (cca 1 - 2 lyžice na celý plech). Najlepšie sa to premieša vždy rukami. Pridala som cesnak v alobale a vložila so rúry. Ja zeleninu nesolím pred pečením, lebo by pustila vodu a nebola by taká chrumkavá s minimom oleja.

4. Jogurt som zmiešala s prelisovaným cesnakom a dochutila som ho. Môžete pridať aj pár kvapiek citrónu, skúsiť biele korenie či trošku horčice. Je to len a len na vás.

5. Po približne 30 minútach začínam vždy kontrolovať, poprehadzujem plochou obracačkou a koštujem, či už je. No a keď je, tak ju teplú dám do veľkej misy a posolím až tu. Mňaaaaaam. Papať sa dá aj takto (zemiaky jeme namiesto lupienkov), no ešte lepšia je, keď si ju dáte s dressingom a nastrúhaným syrom. Ale to už také diétne nie je :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára