19. 10. 2017

Bolognské špagety

Neviem teda, či takto by nazvali moje špagety aj praví Taliani, no my ich doma voláme presne takto. A chutia teda výborne ☺ Preneste sa teda so mnou do slnečného prostredia starovekej Rímskej ríše a uvarte si túto dobrotu aj vy.

SUROVINY
1 cibuľa (ja som dala červenú)
400 g mletého mäsa (bravčové, morčacie)
2 mrkvy
400 g paradajkového pyré
5 guličiek nového korenia
5 guličiek čierneho korenia
3 bobkové listy
1 PL cukru
1/2 lyžičky soli
1 lyžička korenia na špagety
čerstvá bazalka
olej
1 balenie špagiet

POSTUP

1. Na troche olivového  oleja si v hlbokej panvici alebo hrnci opečieme (pár sekúnd) korenie na špagety a potom speníme cibuľu. Pridáme mleté mäso - ja som robila z bravčoviny. Mäsko orestujeme a keď sa zatiahne, pridáme necelú lyžičku soli a mleté čierne korenie. Prikryjeme a chvíľku necháme podusiť na miernom plameni.

Ja cibuľu krájam tak, že neodkrojím spodok, odkiaľ vyrastajú korene, a potom ju až po tento spodok nakrojím na pásiky a prekrojím v polovici. Potom sa dajú krájať malinké kocky.





2. Kým sa mäso dusí, očistíme a na jemnom strúhadle narajbeme mrkvu. Tá zjemní zásadotvornosť paradajkového pyré, ktoré potom pridáme. Mrkvu dáme k mäsku a prihodíme korenia a bobkový list.

Ja som sa pomýlila a zo zvyku som mrkvu narajbala na väčšom strúhadle, a tak mi ju chlap odhalil. Čuduj sa svete, nakoniec mu tam ani neprekážala. Vraj on nemá rád mleté mäso. Chlapi....

3. Na panvicu pridáme paradajkové pyré (alebo paradajky z  konzervy) a cukor. Necháme to podusiť, aby sa prebytočná voda odparila, a tak nezakrývame a občas pomiešame. Ak máte čerstvú (alebo aj sušenú) bazalku, pridajte, koľko máte radi. No opatrne (aj s oreganom, ja ho nedávam), aby ste to neprehnali.

Ak sa vám nechce korenie z omáčky loviť, šupnite ho do sáčku na čaj. Dajú sa zohnať v DM.
4. Dajte si zovrieť vodu a uvarte špagety. Ja ich varím tak, že keď mi zovrie voda, pridám do nej 1 PL soli (nebojte sa, nie je to veľa) a pár kvapiek olivového oleja. Keď voda začne opäť vrieť, vložím do nej špagety a podľa návodu uvarím. Keď sú hotové (nie rozvarené), tak ich zlejem z vody a preplachujem. Viem, že by sa to originál nemalo, no takto sa mi to najviac osvedčilo. Prepláchnuté a scedené ich vrátim do hrnca a pridám pár kvapiek olivového oleja a premiešam.
* TIP: Aby sa jedlo hrialo dobre aj na druhý deň, nemiešam omáčku a cestoviny. Skladujem ich samostatne a buď si to namiešam a zohrejem v mikrovlnke, alebo cestoviny prelejem na druhý deň vriacou vodou a omáčku zohrejem samostatne.




Dobrú chuť :) A nezabudnite na tvrdý syr.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára