Veta, ktorá desí hádam každú z nás. Čo bude na raňajky? Kde nič, tu nič, buď chýba pečivo, alebo to, čo by sme naň dali. O zelenine ani nehovorím. A keďže na raňajky je najlepšie niečo sladké, čo sa dá zhrabnúť a utekať, mojou voľbou číslo 1 (ak nie som lenivá) sú muffiny. Také, ktoré nie sú príliš sladké, aby neboli zákuskom, ale fajnovým začiatkom nového dňa.
Vyhrabala som môj starý recept na banánové muffiny, o ktorých som si pamätala, že boli fajn, no nedalo mi to, aby som neskúsila menšie zmeny. Vydarili sa?
SUROVINY na 12 kusov:
* 1 šálka = 3 dcl
* 1 šálka = 3 dcl
3 zrelé banány (najlepšie také, čo už majú bodky)
2 PL cukru (môžete vynechať alebo aj trochu pridať, podľa sladkosti banánov)
1 vanilkový cukor
1/4 šálky oleja
2 pásiky horkej čokolády
2 PL smotany, jogurtu alebo acidka (ak dáte 125 g balenie, mlieko už zvyčajne netreba)
1 šálka polohrubej múky
1/2 šálky hladkej múky
1 ČL sódy bikarbóny
trochu mlieka na rozriedenie
POSTUP:
1. Rúru zapneme na 160°C. Ja pečiem na takejto teplote, potom krásne podskočia hore.
2. Banány ošúpeme a v miske roztlačíme s cukrom, vanilkovým cukrom, smotanou a olejom. Ja som to všetko nahádzala do smoothie mixéra. Namiesto smotany som pridala acidko.
4. Čokoládu nasekáme ostrým nožom na malé kúsky a vmiešame do cesta. To by nemalo byť príliš husté (lyžica v ňom určite stáť nesmie), no ani príliš riedke (napr. ako na palacinky). Malo by ale zliezť z lyžice, keď ho budete naberať do formy. Ak treba, pridajte buď acidko, alebo mlieko. Ja som si až po funuse spomenula, že mám srvátku z domácej lučiny, bola by som ju tam pridala.
*Nebojte sa trochu zaexperimentovať. Ak nemáte čokoládu, ale hrozienka, šup tam s nimi (1 nasekaná hrsť bude akurát). Muffiny prijmú akékoľvek sušené ovocie. Ak ho predtým aspoň na 15 minút namočíte do vlažnej vody, budú krásne vláčne. A sladučké. Alebo pridajte citrónovú kôru či arómu. No a kombinácia hrozienok a perníkového korenia (1 ČL) vám spraví Vianoce na počkanie.
5. Ja pečiem v silikónových formách, lebo tie netreba ani vymastiť, ani vysypať. No a košíčky zaťažujú nielen peňaženku, ale aj prírodu (to však neznamená, že ich občas nepoužívam). Silikónové formy si vždy ukladám na veľký plech, lebo sa s nimi lepšie manipuluje. Muffiny plním do 2/3 a dám do vyhriatej rúry. Časovač nastavím na 30 minút a potom ich sledujem, aby neprihoreli. Ak po zapichnutí vytiahnete čisté špáradlo, sú hotové ☺
Ak máte silikónové formy na muffiny špinavé, namočte ich aspoň na 15 minút do lavóra s horúcou vodou a jarou tak, aby boli celé vo vode. A potom ich pekne očistite hubkou. Budú ako nové :) |
My si na ne radi dávame lekvár, najlepšie ríbezľový, lebo je parádne sladko-kyslý a vyváži sladkosť banánov. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára