Poznáte to. Máte chuť na niečo teplé, čo vás pekne zahreje. Na niečo, čo sa dá papať z misky. No a doma ničovaté nič. Teda, takmer... No a keď som brúzdala internetom, našla som takúto inšpiráciu.
A tak vznikol recept, ktorý som varila už viackrát. Hoci sú v ňom zakamuflované sójové kocky, prešiel aj chlapským testom, a to si dali aj dupľu!
SUROVINY
1 balenie kociek sójového mäsa
kúsok póru (nemusí byť)
gyros korenie
kari korenie
sójová omáčka
korenie na grilovanú zeleninu
(ryžový) ocot
1 PL kečup
1 PL horčica
kukuričný škrob
cukor
soľ
1 balenie mrazenej zeleniny na wok
1 mrkva
1 balenie čínskych rezancov
POSTUP:
1. Ak stíhate, môžete si kocky nachystať aj deň vopred. Ak nie, tak za pochodu. Kocky uvaríme podľa návodu, zlejeme a keď trochu vychladnú, vyžmýkame z nich vodu. Komu sa chce, môže ich nakrájať na menšie. Mne sa nechcelo ☺
2. Dáme si ich do nejakej nádoby a pridáme cca 1 PL gyrosu, poprášime kari korením, pridáme 1 PL sójovej omáčky a kečup s horčicou. Ide nám teraz o to, aby sme kocky ochutili, keďže samy o sebe nie sú nič moc.
2. Dáme si ich do nejakej nádoby a pridáme cca 1 PL gyrosu, poprášime kari korením, pridáme 1 PL sójovej omáčky a kečup s horčicou. Ide nám teraz o to, aby sme kocky ochutili, keďže samy o sebe nie sú nič moc.
*Raz som pre návštevu skúšala recept aj s kuracím mäsom, no akosi nám chutí viac toto sójové. Je o dosť šťavnatejšie a hlavne lacnejšie.
3. Vyberieme mrazenú zeleninu a dáme do sitka, prepláchneme vodou a necháme v miske s vodou rozmraziť.
4. Ak máme pór (kto má rád, môže cibuľu, no mne sa sem nehodí), nakrájame ho na kocky a dáme opiecť na troche olivového oleja do hlbšej panvice. Pridáme 1 lyžičku korenia na grilovanú zeleninu. Ja mám najradšej to od Vitany, lebo je jemne pikantné. Pozor, aby ste to s ním neprehnali, lebo to môže štípať až príliš.
5. Pomedzi to ošúpeme a na hrubšie pásiky nastrúhame mrkvu a dáme ju k póru. Pridáme rozmrazenú zeleninu a necháme max. 5 minút dusiť. Nepodlievame, pretože mrazená zelenina má v sebe vody dosť.
6. K zelenine pridáme sójové kocky, nech sa prehrejú.
7. Pripravíme si nálev. Zmiešame 0,5 l vody s 2 lyžicami (pokojne kopcovitými) kukuričného škrobu, 1 PL sójovky, 1 PL octu a 1 PL cukru. Rozmiešame to, aby tam neboli hrudky, a prilejeme do panvice. Zvýšime plameň tak, aby sa škrob mohol uvariť. Celá táto zmes by mala zhustnúť do konzistencie redšieho pudingu. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Nebojte sa, ono to bude dosť aromatické, ale keď sa to zmieša s cestovinami, ktoré sú úplne bez chuti, bude to akurát ☺
7. Pripravíme si nálev. Zmiešame 0,5 l vody s 2 lyžicami (pokojne kopcovitými) kukuričného škrobu, 1 PL sójovky, 1 PL octu a 1 PL cukru. Rozmiešame to, aby tam neboli hrudky, a prilejeme do panvice. Zvýšime plameň tak, aby sa škrob mohol uvariť. Celá táto zmes by mala zhustnúť do konzistencie redšieho pudingu. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme. Nebojte sa, ono to bude dosť aromatické, ale keď sa to zmieša s cestovinami, ktoré sú úplne bez chuti, bude to akurát ☺
7. Kým omáčka začína hustnúť, dáme si zovrieť vodu a podľa návodu pripravíme potrebný počet porcií čínskych rezancov. Ja mám najradšej tieto z Lidla, lebo nemajú v sebe žiadnu pachuť. Trvá to len chvíľku, takže si ku každej porcii robíme doma čerstvé.
8. No a už len zmiešame a papáme. My si navrch dávame poriadnu porciu tvrdého syra.
Jemne pikantné a horúce jedlo. Ako stvorené na jesenný večer. |
Ak vyskúšate s ryžou, dajte vedieť, či chutilo ☺
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára