11. 10. 2017

Hokkaidó polievka

Cez leto cukety, na jeseň tekvice. Moja najobľúbenejšia je hokkaidó, ktorou ma zásobujú rodičia. Mám ju rada pečenú, no najradšej v tejto polievočke, ktorá je podľa mňa ideálnou voľbou na sychravé jesenné dni. Je úplne jednoduchá, bez tuku (ten dodáva mlieko) a neskutočne sýta. Aj keď na nej nie je nič svetoborné a receptov je na internete milión, my máme najradšej takúto.

SUROVINY na cca 3-litrový hrniec
1 menší pór
1 hokkadidó tekvica
2 - 3 väčšie mrkvy
cca 2 dcl mlieka alebo smotany na varenie
soľ
mleté čierne korenie
balsamicový ocot

POSTUP

1. Do hrnca nalejeme približne 1,5 l studenej vody, šupneme tam pór (nakrájaný na hrubé kolieska alebo na štvrtiny), ošúpané mrkvy nakrájané na hrubšie kolieska a tekvicu. Tú nešúpem, len umyjem a vyberiem jadierka. Osolím a okorením. Korenie meliem načerstvo, dodá polievke skvelú chuť. Takto ju nechám variť cca 30 minút, kým je všetko mäkké.

Pór dodá polievke trošku na pikantnosti.


2. Keď je zelenina mäkká, polievku vypnem a rozmixujem (pozor, je horúca a fŕka a farbí) a vrátim na platničku, ktorú opäť zapnem. Odoberiem za varešku teplej polievky a v miske ju zmiešam s mliekom alebo so smotanou (na varenie alebo aj sladkou) a vylejem do polievky. Tú  nechám prevrieť a ak je treba, dolejem ešte horúcu vodu. Polievka by mala byť radšej redšia ako hustejšia, pretože chladením zasa poriadne zhustne. Ak je spokojný so slanosťou a korením, ako poslednú prísadu dávam cca 1 PL balsamica. Pridávajte radšej v menších dávkach, lebo potom by mohla byť kyslá. A nebojte sa čierneho korenia. Krásne ju prehereje.



Ja ju podávam s opečeným chlebíkom a s pár kvapkami tekvicového oleja :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára