9. 10. 2017

Hokkaidó nátierka

Mala k nám prísť návšteva a ja robievam v takéto večery najradšej nátierku. Nemusím robiť chlebíky (ktoré zbožňujem), pretože tie ak obschnú, čo s nimi? A tak vždy nachystám jednu alebo dve nátierky a pečivo a papáme. A v tento večer padla voľba na hokkaidó nátierku. Už som raz niečo podobné robila, no čosi jej chýbalo. A ja som prišla na to, čo to bolo. Pečený cesnak! Ja som ho tam predtým prelisovala, no nebolo to ono. A tak som špekulovala, až nakoniec ma inšpiroval ocino (hoci o tom ani nevedel). A tak vznikla táto dobrota, ktorá bola vďaka domácej lučine zdravá a nezaťažená tatárskou alebo syrom v črievku - ja som si ju interne nazvala hokkaidó vitamínová bomba. Vyskúšajte, návšteva sa oblizovala až za ušami :)

SUROVINY
cca 300 g hokkaido tekvice
1 celá hlavička cesnaku
2 kopcovité PL domácej lučiny
1 ČL tekvicového oleja
soľ
korenie

1. Zapla som rúru na 180°C.

2. Tekvicu nešúpem, len vyberiem jadierka. Mala som veľkú na polievku, tak som tretinu využila takto. Nakrájala som ju na väčšie kocky a dala na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkala som olejom a posolila  a okorenila.

3. Hlavičku cesnaku som očistila od špinavých šupiek, no nešúpala som ju. Vrch (tam, kde vyrastá cvíbik) som odrezala , aby sa  ukázali strúčiky. Cesnak som položila odrezanou časťou hore na kus alobalu, pokvapkala som olivovým olejom, posolila a okorenila. Spravila som z neho ako keby batôžtek a šup s ním na plech k tekvici.

4. Piekla som asi 25 minút, kým nebola tekvica mäkká. Potom som ju dala do misky a vytlačila k k nej upečený cesnak. Voňaj perfektne, korenie a olej mu urobili veľmi veľkú službu. Môžete popučiť vidličkou a lebo vymixovať tyčovým mixérom. Pridala som domácu lučinu (alebo syr v črievku, tvaroh, tatársku – čo máte), lyžičku tekvicového oleja a soľ a korenie.


My sme ju mali s čerstvými celozrnnými bagetkami, no super by bola aj na toustoch alebo opečenej bagete.


Dobrú chuť J

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára