Raz som bola na návšteve a tam sme okrem skvelej nátierky dostali vynikajúci chlebík. Keď som žuvala už asi tretí krajec, tak som si s plnými ústami pýtala recept.
A viete čo? Je to ten najľahší chlebík, aký si môžete upiecť. A do hodiny aj papať.
Receptov na internete je na írsky chlieb nespočetne veľa. Ja som si ho trošičku upravila. A ako sa to teda pečie, aby ste si fajné Maskované tofu mali na čo natrieť?
SUROVINY
0,5 kg múky na chlieb alebo zmesi múk, ja si kupujem na špaldový chlebík
400 g hustého smotanového jogurtu (môže byť aj kyslá smotana)
1 ČL soli
1 ČL cukru
1 ČL sódy biakrbóny
2 PL semienok - ja dávam ľanové
max. 0,5 dl vody
POSTUP
1. Rúru zapneme na 180° C a mriežku nachystáme do stredu.
2. Do misy odvážime 0,5 kg múky, pridáme soľ, cukor, sódu a semienka. Všetko pekne zmiešame.
*Vždy, keď pridám slnečnicové, tak mi v chlebíku zozelenejú. Nevie niekto prečo? :(
3. Primiešame k tomu 1 jogurt a vidličkou začneme hmotu spájať. Na tomto chlebíku je krásne to, že ho netreba miesiť.
4. Ak bude zmes príliš hustá, po malých množstvách pridáme max. 0,5 dl vody. Ak máte acidko, kyslé mlieko alebo srvátku, môžete pridať aj to. Môžete skúsiť aj minerálku, potom dajte vedieť, čo to urobilo ☺
5. Formu na biskupský chlebíček vystelieme papierom na pečenie a rukou cesto precapkáme dnu. Ak treba, trošku ho rukou pomiesime, ale len tak, aby do seba prijalo všetku múku. Ak chcete, môžete vršok chleba pomúčiť.
6. Chlebík dajte do rúry a po 40 - 45 minútach by mal byť hotový. Keď trošku vychladne, vyklopte ho a stiahnite papier, aby sa odspodu nespotil. Ja ho skladujem zabalený v kuchynskej utierke, ale musím si čo najskôr zadovážiť ľanové vrecúško.
Chlebík je hutný a veľmi sýty. |
Trošičku mi ho prichytilo, lebo som naň zabudla. Aj tak bol mňam. |
Chutí? 💚
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára