Neviem ako vy, ale my kyslé polievky milujeme, a to najmä na jeseň a v zime. Sú sýte, keď chcete, šupnete do nich aj klobásku, sú lacné, relatívne rýchle a fajnové...
A tak som na želanie urobila zemiakovú, lebo zemiakov bolo veľa, a tak ich bolo rýchlo treba spotrebovať, aby ich nevzala skaza ☺
SUROVINY na cca 6 porcií
6 väčších zemiakov (ja ju robievam hustejšiu)
1 kyslá smotana / smotana na varenie / mlieko
4 - 5 strúčikov cesnaku
2 PL hladkej múky
1 lyžička mletej rasce
3 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
5 guličiek čierneho korenia
ocot - až na koniec, aby zemiaky zmäkli
trochu oleja
POSTUP
1. Očistíme si zeleninu a zemiaky nakrájame na menšie kocky a necháme ich v miske s vodou.
2. Dáme zovrieť cca 1,5 l vody
3. Nasekaný cesnak chvíľku opražíme na oleji a potom ho zasypeme 2 PL hladkej múky a spravíme zápražku. Nech vám nezhorí, má byť svetlohnedá a nesmie smrdieť zhoreninou.
4. Na zápražku pridáme zemiaky a zalejeme ich vriacou vodou. Pridáme koreniny a soľ (soli aspoň 1/2 PL).
5. Keď sú zemiaky uvarené, odoberieme 1 varešku polievky do misky a pridáme k nej smotanu alebo mlieko a vymiešame s trochou hladkej múky. Vlejeme do polievky a necháme prevrieť. Nakoniec pridávame po lyžičkách ocot podľa chuti.
OBMENA
Ak nechcete robiť zápražku, prípadne ak nechcete mať v polievke koreniny, ktoré treba vyloviť, dajte najprv variť vodu s korením, bobkovým listom a octom (cca 2 PL). Po 20 minútach varenia korenie buď vylovte, alebo preceďte ochutenú vodu do iného hrnca, pridajte zemiaky (múku vynechajte) a povarte. Potom pokračujte podľa receptu a múku pridáte až v mlieku alebo v smotane. Ja som ju tento raz robila práve takto a papali sme ju s parádnym Slatinským chlebíkom.
Polievka je preto jemne hnedá, lebo som skúsila pridať mletú červenú papriku, no bez nej mi chutila viac. A ja si do nej dávam ešte pikantnú vegetu, no skúste aj čili :) |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára