17. 10. 2017

Rustikálny slivkový koláč s mrveničkou

Asi sa čudujete, kde som také slovo vypriadla. Studnicou nápadov bol pri názve Jamie Oliver, ktorý keď varí, tak všetko je rustikálne. No a viete, aké to je? Jednoduché, nedokonalé a dedinské. Presne ako tento blog (lebo ja skutočne nemám nervy robiť krásne fotky, aj keď sa mi páčia). Založila som ho, lebo varím jednoducho a niekedy dosť dedinsky.
A taký je aj tento rodinný koláčik. Nič zložité, kysnuté cesto, fajnové ovocie a mrvenička. Je nedokonalý a predsa bezchybný. A hlavne nie veľmi sladký, takže vhodný na raňajky alebo aj na desiatu bez extra veľkých výčitiek. A čo je na ňom ešte lepšie, dá sa šupnúť do mrazničky a keď sa vás niekto opýta, čo máte fajnové, viete presne, po čom siahnuť ☺

SUROVINY na 3 veľké plechy 
*Ja som robila na 2, lebo mám len 2. A tak je môj koláč taký vysoký. Ak ho chcete nižší, spravte na 3, je to na vás. Potom však treba piecť o trochu kratšie. No a 1/3 posýpky mi zostala, takže budem vymýšľať, čo s ňou.

CESTO
1 kg hladkej múky (skúšala som aj 400 g celozrnnej a 600 g hladkej a aj tak bolo cesto skvelé)
1 malá zarovnaná lyžička soli
1 kocka droždia
1 lyžička cukru
1 vajce
4,5 dcl mlieka
2 dl oleja
cca 1,5 dl vody (podľa potreby)

POSÝPKA + PLNKA
300 g polohrubej múky
250 g tuku
150 g práškového cukru
* Ja som mala slivky sladunké ako med, a tak som dala iba 100 g cukru a 350 g múky. Koláč nie je prisladký, no ak máte radi sladšie, nechajte pôvodný pomer. Alebo si môžete poprášiť ešte cukrom na tanieri.
1 kg sladkých zrelých sliviek
škorica na posypanie

POSTUP

1. Z 2,5 dl vlažného mlieka, cukru a droždia som si urobila základ na kvások. No moje droždie odmietalo vyrobiť tie klasické bublinky, a tak som mu pomáhala, ako sa dalo - vo vodnom kúpeli, v mikrovlnke... No bezvýsledne. A tak som dúfala, že sa vzchopí neskôr.



2. Do veľkej  misy som vysypala múku a soľ, spravila som v strede jamku a do nej naliala tekuté suroviny a vajíčko. A začalo sa miesenie, počas ktorého som po troche prilievala zvyšné mlieko a aj vodu tak, aby cesto nebolo príliš husté.


Nebojte sa, keď bude cesto zo začiatku vyzerať takto. Opatrne prilievajte ako keby po lyžiciach vodu a mlieko. Ono sa krásne napije a zjemnie.

Takto testujem pružnosť cesta. Keď sa dá takto natiahnuť a netrhá sa pri tom, je také akurát.

3. Keď sa cesto nelepilo, zakryla som ho utierkou a dala som ho kysnúť ku sporáku (nie na sporák), aby malo teplo. Niekto ho balí do deky, no mne sa tá predstava akosi nepozdáva...



4. Keď bolo cesto raz také a nie také pevné, dala som ho na dosku a rozdelila na 2 bochníky. Zapla som rúru na 50°C a každý z bochníkov som vyvaľkala na veľkosť plechu. Ja nemám tie parádne plechy ako od babičky, ale moderné a ľahké napodobeniny plechu, a tak som ich vyložila papierom na pečenie. Ak máte tie poctivé, trošku pokvapkajte olejom a rozotrite ho. Oba plechy som naraz šupla do rúry asi na 10 minút, aby cesto pekne nadskočilo.





5. Medzitým som umyla a nakrájala slivky. Ja som ich dala na štvrtinky, aby neboli až také veľké kusy, zle sa mi to potom krája. 



6. Keď som mala slivky hotové, nachystala som si mrveničku. Neurobte z nej cesto, suroviny treba spájať len ako keby končekmi prstov, určite nie miesiť.




7. Potom som vybrala plechy von a zvýšila som teplotu na 180°C. 



8. Cesto som jemne potrela po krajoch olejom (nerobte to pred kysnutím, nepodarilo by sa) a naukladala som naň slivky kožou nadol. Trochu som poprášila škoricou a hojne zasypala mrveničkou. No a potom som piekla každý cca 30 minút, kým nebola mrvenička zlatistá. Ak budete robiť na 3 plechy, pečte kratšie ☺



A takáto dobrota sa mi podarila :) Takže hoci kysnuté, s minimom cukru. A ak koláčik šupnete nakrájaný po vychladnutí do mrazničky, vždy, keď ho vyberiete, bude ako čerstvý :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára