Na moje veľké počudovanie je toto jedlo jedno z najobľúbenejších u nás doma. Brokolica. Niektorí ju nenávidia, iní milujú. A tak vznikla táto dobrota, ktorá vôbec nie je svetoborná, ale je skutočne vynikajúca. A keď môj drahý v 4-hviezdičkovom hoteli v Tatrách ošomral ich cestoviny s tým, že moje sú lepšie... A to netrvajú dlhšie ako 15 minút.
No poďme na to!
SUROVINY na 3 poriadne porcie
1 hlavička brokolice
olej
korenie na grilovanú zeleninu
štipka sódy
1 malý biely smotanový jogurt alebo kyslá smotana
1 syr v črievku
pár kvapiek šťavy z citróna (nemusí byť)
vegeta bez glutamanu
250 g (najlepšie) penne cestovín
kúsok tvrdého syra na postrúhanie
POSTUP
1. Dáme zovrieť vodu do hrnca na cestoviny.
2. Brokolicu rozoberte na menšie ružičky a tenké stonky, z ktorých vyrastajú, nakrájajte na tenšie kolieska (hlúb nevyhadzujte, bude z neho parádna polievka). Potom ich prepláchnite a dajte odkvapkať.
3. Na troche oleja dajte mierne opiecť 1 ČL korenia na grilovanú zeleninu. To dodá jedlu jemne pikantnú a zaujímavú chuť.
4. Pridajte na panvicu odkvapkanú brokolicu a zvýšte plameň. Ružičky posypte štipkou sódy, aby ostali pekne zelené. Kým sa bude brokolica restovať (maximálne 2 minúty), vyberte si misku, do ktorej ju potom prehodíte. Ak by zostala na panvici, rozvarila by sa, čo nechceme. A prepláchnuť vodou ju kvôli koreniu tiež nemôžeme.
5. Voda na cestoviny by už mala vrieť. Pridajte soľ (aj 1 PL), olej a šup s nimi dnu.
6. V ďalšej miske rozmiešajte jogurt so syrom, pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy, 1/4 ČL vegety a trochu čerstvého korenia. Šupnite to na brokolicu, to ju ochladí, takže sa už nebude vnútorným teplom variť.
6. Keď sú cestoviny hotové, vždy ich prelejem studenou vodou a scedím. Potom ich vrátim naspäť do hrnca a pridám pár kvapiek olivového oleja, aby sa nepolepili. No a teraz môžete do nich pridať brokolicovú zmes.
Stačí nabrať, postrúhať syr a prípadne prihriať v mikrovlnke, aby sa roztopil. A obed je na svete ☺ Skúšali sme ich aj s kuracinou, aj s kukuricou, fantázii sa medze nekladú. No takto nám chutia akosi najviac...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára